Om Ærø som energiansvarlig ø
I 2021 blev Ærø tildelt EU Kommissionens Responsible Island Prize, og kunne dermed kalde sig Europas mest energiansvarlige ø.
Det er bemærkelsesværdigt, at Ærøs imponerende udvikling på energiområdet er drevet af lokale kræfter. Lige fra de første vindmølleparker til den elektriske færge Ellen, er de grønne projekter udviklet gennem lokal opfindsomhed og ekspertise.
Også fra politisk side er der høje ambitioner når det handler om en bæredygtig fremtid for vores ø. Dette afspejles i de mål der er sat på klimaområdet, hvor Ærø Kommune som virksomhed skal være CO2-neutral og fossilfri i 2035 og Ærø Kommune som geografisk område skal være CO2-neutralt i 2040. Ærøs klimamål er samlet og uddybet i Klimatilpasningsplan, som blev vedtaget og godkendt af C40 og Concito i 2022.
Grøn omstilling på Ærø
Ærø har igennem årtier udviklet en bæredygtig energiproduktion og er gået forrest i udviklingen af en mere bæredygtig fremtid. Med den elektriske færge Ellen har Ærø endnu en gang demonstreret, at en gennemgribende omstilling til grøn energi er en mulighed. Også når det gælder færgefart.
Satsningen på bæredygtighed i energisektoren har sat Ærø på verdenskortet når det gælder grøn omstilling. Øen besøges ofte af fagfolk, politikere og medier fra nær og fjern. De kommer for at se nærmere på de innovative løsninger og teknologier der sættes i spil her på Ærø.
Hvorfor på Ærø?
Man kan spørge sig selv, hvorfor lige netop Ærø er nået så langt med den grønne omstilling. Det kan der sikkert findes mange forskellige forklaringer på.
Måske er det fordi øboerne har været vant til at skulle klare sig selv? Måske ligger det dybt indlejret i den ærøske kultur, at der skal findes løsninger gennem samarbejde og udvikling, for at sikre samfundets overlevelse. Måske har den lange tradition som maritimt knudepunkt skabt en åbenhed overfor nye strømninger og idéer, der nu gør øboerne ekstra stærke indenfor innovation og samarbejde på tværs?
Uanset hvor forklaringen helt præcist skal findes, så har ærøboerne aldrig været bange for at give sig i kast med nye ting på egen hånd.
Ærøske eksperimenter
Der var allerede gang i eksperimenter med solenergi i slutningen af 70'erne, og i begyndelsen af 1980'erne blev arbejdet formaliseret i foreningen Ærø Vindenergi og selskabet Ærø Andels Energiselskab.
I 1985 blev den første andelsejede vindpark opstillet. Da den blev bygget, var det Danmarks største vindpark.
De første forsøg med ikke-fossil varmeproduktion i Ærø Andels Energiselskab blev sidenhen videreført i den andelsejede fjernvarmeproduktion. I 1990'erne var Marstal Fjernvarme indehaver af verdens største solvarmeanlæg.
E-ferry Ellen
Elfærgen Ellen blev tegnet og bygget på Ærø og er et eksempel på bæredygtig innovation i topklasse.
Da Ellen blev søsat i august 2019 slog den verdensrekorden for distance mellem opladninger med en faktor 7! Og den er stadig den dag i dag den længst sejlende elfærge i verden.
Ellen sejler på ruten mellem Søby på Ærø og Fynshav på Als.
Læs mere om E-Ferry projektet på kommunens side om klima, energi og færger.